Fra skoleåret 2024/2025 tilbyder Ollerup Friskole ikke længere elever at gå til folkeskolens afsluttende eksamen.
Processen frem mod at blive en skole med egne prøveformer har været lang. Siden august 2019 har skolen arbejdet med processen ”Folkeskolens afgangseksamen eller anderledes prøver på Ollerup Friskole”. Målet var, at bestyrelsen og skoleledelsen til generalforsamlingen i april 2022 skulle fremlægge et forslag om, hvorvidt Ollerup Friskole fortsat skal tilbyde folkeskolens afgangseksamen. På generalforsamling i 2022 blev det besluttet, at Ollerup Friskole fra skoleåret 24-25 ikke tilbyder Folkeskolens afgangsprøver. I stedet vil skolen lave sine egne prøver og afslutninger.
Læs artiklen her
Arbejdet med at udvikle nye prøveformer er en langsommelig proces, som vi forventer skal strække sig over flere skoleår. Derfor vil elever i 9. klasse opleve prøver, der er helt anderledes end folkeskolens prøver, men også prøveformer, der er identiske eller meget tæt på identiske med folkeskolens prøver, som de ser ud nu. Det vigtigste for os er, at det skal give mening, og at vi bevarer forbindelsen til vores værdigrundlag.
Udtalelse
I stedet for et afgangsbevis, får elever, der dimitterer fra Ollerup Friskole, en grundig udtalelse med sig. I udtalelsen beskrives elevens faglige kunnen, praktisk/musiske kompetencer samt sociale og personlige kvaliteter.
Adgang til ungdomsuddannelserne
Når man har været elev på Ollerup Friskole har man adgang til de samme
ungdomsuddannelser, som enhver anden elev, der kommer fra en grundskole med afgangsprøve.
Hvis en elev ønske optagelse på en ungdomsuddannelse, som kræver et karaktergennemsnit, skal eleven til en optagelsesprøve, som varer ca. en time.
Ved optagelsesprøven har eleven også en samtale med en uddannelsesvejleder fra uddannelsesstedet. Samtalen har til formål at vurdere, om eleven er parat og moden til at passe studiet. Derudover testes eleven i dansk, matematik og engelsk gennem en multiple choice-test.
Ollerup Friskole vil præsentere eleverne i 9. klasse for eksempler på optagelsesprøven, så eleverne bliver forberedt på bedste vis.
Ny evalueringsform
Fra skoleåret 24-25 får eleverne ikke karakterer.
Vi har udarbejdet en ny evalueringsform, der ikke alene fokuserer på det faglige standpunkt, men også på elevens indsats og sociale engagement. Eleverne møder evalueringsformen gennem hele skolegangen fra indskoling til udskoling, men fokus på hvad der evalueres på er forskelligt fra klasse og trin. I kan læse mere om evalueringsformen her
Her kan I læse om processen frem mod at blive en skole med egne prøveformer:
- Hvorfor? En kort beskrivelse af projektet hér.
- Oplæg til stormøde på Ollerup Friskole 19/11-2020.
- Spørgsmål og svar om emnet: Q&A
- Procesplan august 2020
- Bilag til procesplan 2020
- Læs mere om prøvefri skoler på Dansk Friskoleforenings hjemmeside: https://www.friskolerne.dk/proevefrihed-evaluering
- Se rapport fra Nationalt videnscenter for frie skoler om anderledes prøver her.
- Beretninger fra 3 prøvefri skoler: https://www.friskolerne.dk/proevefrihed-evaluering/moed-de-proevefrie-skoler
- Hvad siger gymnasierektorerne om elever fra prøvefri skolers mulighed for at komme på gymnasiet? Læs her
- UU-centeret beskriver konsekvenserne af at fravælge folkeskolens afgangseksamen her
- Læs rapport fra Børns vilkår om børn og præstationspres: https://bornsvilkar.dk/om-boerns-vilkaar/publikationer-og-rapporter/
- Procesplan – revideret efterår 2021.
- Oplæg til Stormødet 24/11-2021 af Anne Marie Nyborg (leder af UU-Sydfyn).
- Referat fra gruppearbejdet til stormødet 24/11-2021.
- Beslutningsgrundlag marts 2022
- Oplæg stormøde 15/3-2022
- Procesplan 2022-24